2022-04-19

YÜKSEKOKULUMUZ ÖĞRETİM GÖREVLİSİ DR. SILA BARUT GÖK’ÜN PATENT BAŞARISI

Yüksekokulumuz Öğretim Görevlisi Dr. Sıla BARUT GÖK tarafından meyve suyu, süt gibi akışkanların Ultraviyole-C ışınla dezenfeksiyonu amacıyla geliştirilen “Yansımalı akış yoluna sahip bir UV-C reaktör” için Türk Patent ve Marka Kurumuna “Faydalı Model Patent” başvurusu yapılmıştır.

Buluşta, literatürdeki reaktörlerden farklı olarak akış yolu geometrisi ile yeni bir tasarım hayata geçirilmiştir. Buluş, başta meyve suyu, süt, sıvı yumurta gibi sıvı gıdalar olmak üzere sıvılarda bulunan mikroorganizmaların inaktivasyonunu, ısı uygulamaksızın sağlamak amacıyla geliştirilen bir endüstriyel Ultraviyole reaktörü ile ilgilidir. Dezenfeksiyon işlemi sırasında Ultraviyole ışının daha etkin şekilde nüfuz ettiği reaktörden elde edilen sonuçlar, “UV-C Treatment of Apple and Grape Juices by Modified UV-C Reactor Based on Dean Vortex Technology: Microbial, Physicochemical and Sensorial Parameters Evaluation” makalesinde de yayınlanmıştır.

Başvuru Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 14/04/2022 tarihinde “Faydalı Model Patenti” olarak onay almıştır.